Fényaranyozás vagy polimentaranyozás:

Fényaranyozás

A poliment- vagy fényaranyozás minden aranyozás legrégebbi és egyben legnagyobb szakmai hozzáértést igénylő fajtája. Napjainkban már ritkán használják költségessége és elkészítésének szakmai bonyolultsága miatt. Többnyire templomi kegytárgyak, kép- és tükörkeretek készítésénél és restaurálásánál használják.

Fényezüstözés vagy polimentezüstözés:

Fényezüstözés

A polimentezüstözés munkafolyamata közel azonos a fényaranyozással. A különbség itt az ezüst felhasználása az arannyal szemben. Régebben az arany hamisítására is használták viszonylagos olcsósága miatt.

Matt aranyozás vagy olajaranyozás:

Mattaranyozás

Ennél a munkafolyamatnál a felhelyezésre szánt aranyfüst kötőanyaga egy „belső” száradású lenolajfőzet, melyet a kereskedelmi forgalomban is megvásárolhatunk. A fényaranyhoz képest kültéren is használható, mivel tartósabb, sőt jelentősen olcsóbb, sokoldalúbb az alkalmazhatósága, de mivel polírozni nem lehet, matt színű.

Matt ezüstözés vagy olajezüstözés:

Mattezüstözés

Munkafolyamatában és tulajdonságaiban közel megegyezik az olajaranyozással, csak itt ezüst a felhasználandó anyag.

Metall-lapos aranyozás:

Metall-Lapos Aranyozás

A metall-lapos aranyozás munkamódszerében teljesen megegyezik az olajaranyozással, sőt laikus szemlélő számára anyaguk is megtévesztően hasonló. A metall-lap anyaga bronz-réz ötvözet, és a túl drága aranyfüst kiváltására hozták létre. Könnyebb vele dolgozni, nem olyan kényes, jobban felület kezelhető, s közel ugyanazt az esztétikai élményt nyújtja, mint az aranyfüst. Hibája, hogy kültéren nem használható, mivel könnyen oxidálódik, elfeketedik.

Alumíniumlapos ezüstözés:

Aluminiumlapos Ezüstözés

Az alumíniumlapos ezüstözés ragasztóanyaga ugyanaz a lenolajfőzet, ugyanaz a munkamódszer és ugyanolyan jól helyettesíti a hasonló színű, de nemesebb ezüstöt, mint a metall-lapos aranyozásnál a schlagmetall az aranyat. Ráadásul a blatt alumínium az oxidációnak jobban ellenáll és felületkezelése sokkal változatosabb.

Koptatás, patinázás:

Koptatás, Patinázás

Az aranyozott vagy ezüstözött felületeket gyakran öregbítjük. Cél, hogy a hosszú idő alatt képződött kopottságot, szennyezettséget, lehetőleg minél élet hűbben adjuk vissza. A kopottság mértéke, színe, a patina erőssége, esetleg az aranyozás alól előtűnő egyéb, szemet megtévesztő lüszterezés, mind-mind az eltelt idő múlását segít helyettesíteni.

Plasztikus pingálás, vonalazás és sablonmintázás:

Plasztikus Pingálás, Vonalazás És Sablonmintázás

A kézi díszítőfestés olyan festő műveletei, amelyeknek eredményeként a falfelületen – előzetesen elképzelt és kitalált – szabadon választott a síkból kidomborodó, vagy bemélyedő térbeli, plasztikus hatást biztosító díszítő elemeket, idomokat, sormintákat, különböző motívumokat jelenítünk meg.

Flóderfestés, faerezés utánzása:

Flóderfestés

Különböző fafajták erezetét utánzó festés, mázolás. Készíthető minden olyan anyagú felületen, (fém, beton, üveg, gipsz, stb.) amely előzetesen közbenső festékréteget kapott. Előnyei még, a nemes és dekoratív megjelenés, könnyen tisztítható, az utánzandó fa típusa és rajzolata igény szerint választható, megtervezhető.

Márványfestés:

Márványfestés

A természetes márvány utánzását célzó festési eljárás, mely színben, mintázatban, erezetben, és felületi megjelenésben hasonló esztétikai élményt biztosít. Szinte bármilyen természetes burkolólap (vagy oszlop, kandalló, stb.) megtévesztésig hasonló megjelenítése érhető el ezzel a díszítőfestő technikával.

Art Deco:

Art Deco

Többször találkozunk egyedi és modern elképzelésekkel, igényekkel napjainkban, melyeket hagyományos díszítőfestő technológiával kell megvalósítanunk. Ilyenkor a közös együttgondolkodás elengedhetetlen a kivitelezés érdekében.

Patinázás, koptatás:

Patinázás

Gyakran igényként jelentkezik a régi épületekben, az új felületek (pl. gipszstukkók) korhűséget utánzó öregbítése, patinázása. Ennek színe, telítettsége, mindig a környezetébe illőnek, ritkább esetekben megrendelő igényeit figyelembe véve ettől eltérőek is lehetnek. Manapság önálló díszítőelemként is gyakran megjelenik.

Restaurálás:

Restaurálás

Gyakran előfordul, hogy munkáink során műemléképületek faldíszítményeinek felújítását kell elvégeznünk. Ezek a megbízások a szakhatóságok és vezető restaurátor által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt módon történnek.

Rekonstrukció:

Rekonstrukció

Műemlék épületek helyreállítása során a munkálatokat vezető restaurátor sokszor kénytelen a sérülések miatt az eredeti állapotnak megfelelő tervek figyelembevételével visszaállítani, újraképezni a falfelületeket.E terveket minden esetben a munkákat felügyelő restaurátor készíti el, ezek kivitelezését pedig mi hajtjuk végre.

Antik tárgyak felújítása:

Antik Tárgyak Felújítása

Egyházak, régiségkereskedők, gyűjtők tárgyainak (templomi kegytárgyak, szobrok, képkeretek, csillárok, gyertyatartók, óratokok, ülőgarnitúrák, stb.) restaurálása, felújítása- az asztalos munkáktól az aranyozásig- teljes körűen.

Asztalos és faszobrász munkák:

Asztalosmunkák És Szobrászmunkák

Minden egyedi megrendelést igyekszünk megvalósítani, így kép- és tükörkeretek asztalos-, szobrász- és felületkezelő munkái, falfestmények és táblaképek rekonstruálása minta alapján, valamint dísztárgyak korhű másolatainak elkészítése.

Gipszes munkák:

Gipszes Munkák

Ritkán, de előfordul, hogy gipszminták készítését kapjuk feladatul. Természetesen inkább a felületkezelés az elsődleges cél, de az egyedi igényeket ebben az esetben is ki tudjuk elégíteni.

Felületkezelő munkák:

Felületkezelő Munkák

Belsőépítészek egyedi elképzeléseit a legmesszemenőbbekig figyelembe véve ötvözzük a manapság oly divatos modern elképzeléseket, terveket a klasszikus és már lassan feledésbe merülő díszítőtechnikákkal.

Cégünkről

Több évtizedes szakmai tapasztalattal állunk rendelkezésére leromlott díszes épületek és műtárgyak felújításában lassan feledésbe merülő díszítő technikákkal.

Az ORO DEKO Művészeti Kft. működési területei:

 • kastélyok, színházak gipszstukkóinak arany-, ezüst- és metall-lapos aranyozása, patinázása
 • múzeumok, szállodák, hivatalok és más közintézmények díszítőfestése, oszlopok és kandallók márványozása, nyílászárók, parapetek és kazettás mennyezetek flóderfestése
 • egyházi és műemlék épületek belső falfelületeinek felújítása, mozaikok javítása, berendezési- és kegytárgyak, oltárok restaurálása
 • bútorok és ülőgarnitúrák, kép- és tükörkeretek, csillárok, óratokok, stb. teljes körű felújítása, rekonstruálása
 • magánlakások, kúriák hagyományos felületkezelő felújítása mellett belsőépítészeti tervek, egyedi elképzelések széles körű megvalósítása hagyományos díszítő technikákkal.

Déri János

Profilunk

Aranyozás

 • » Fényaranyozás …
 • » Fényezüstözés …
 • » Mattaranyozás …
 • » Mattezüstözés …
 • » Metall-Lapos A …
 • » Aluminiumlapos …
 • » Koptatás, Pati …

Díszítőfestés

 • » Plasztikus Pin …
 • » Flóderfestés …
 • » Márványfestés …
 • » Art Deco …
 • » Patinázás …

Műemlékfelújítás

 • » Restaurálás …
 • » Rekonstrukció …
 • » Antik Tárgyak  …

Egyéni Elképzelések Megvalósítása

 • » Asztalosmunkák …
 • » Gipszes Munkák …
 • » Felületkezelő  …
Eddig ennyien látták az oldalunkat: 26217